Wybierz ulubioną kuchnię

Lokale

Mamy już 1275 ocen lokali
i 656 opinii o lokalach

Jedzenie na telefon Lokale z największą
liczbą ocen
Lokale z największą
liczbą opinii
Lokale z kartą MENU Lokale na wesela

« Wstecz   Jesteś tutaj » Rzeszowskie smaki » Informacje › 11 rzeszowskich restauracji w wiosennej edycji Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje

11 rzeszowskich restauracji w wiosennej edycji Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje

14-02-2022 | Komentarze (0)

fot. Adobe Stock

fot. Adobe Stock

Można już oficjalnie rezerwować stoliki na wiosenną edycję festiwalu najlepszych restauracji – Restaurant Week, który tym razem odbywa się pod hasłem „FoodFeelsGood”. W akcji bierze udział 11 restauracji z Rzeszowa.

Zasady festiwalu pozostają niezmienne. Szefowie restauracji przygotują popisowe 3-daniowe doświadczenie (przystawka, danie główne, deser). Za cały festiwalowy zestaw zapłacicie 59 zł. Do każdego zestawu otrzymacie koktajl na bazie Kinley Tonic Water  gratis (osoby pełnoletnie).

Wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week rozpocznie się 23 marca i potrwa do 10 kwietnia. Rezerwacji stolików możecie dokonać już dziś. Wystarczy wejść na stronę www.restaurantclub.pl/restaurantweek, wybrać miasto Rzeszów, ilość gości, jedną z 11 dostępnych restauracji, a następnie termin i godzinę wizyty oraz jedno z dwóch menu.

Oto pełna lista rzeszowskich restauracji biorących udział w wiosennej edycji Restaurant Week i ich propozycje:

 

Bollywood Masala

Menu A

Przystawka:

  • Onion Bhaji: Panierowane krążki cebuli smażone w głębokim tłuszczu.

Danie główne:

  • Vegetable Curry: Mieszanka warzyw w aromatycznym sosie curry.

Deser:

  • Gulab Jamun z lodami: Smażone kulki mleczne w słodkim syropie kardamonowym z lodami.

 

Menu B

Przystawka:

  • Chicken Tikka: Marynowane kawałki kurczaka, grillowane w piecu tandoor.

Danie główne:

  • Chicken Jalfrezi: Aromatyczne kawałki kurczaka z mieszanką warzyw w sosie curry.

Deser:

  • Gulab Jamun z lodami: Smażone kulki mleczne w słodkim syropie kardamonowym z lodami.

 

Capella Restaurant & Lobby Lounge

Menu A

Przystawka:

  • Zupa miso z grzybkami shimeji, kapustą pak choi z pierożkiem warzywnym i kolendrą

Danie główne:

  • Grillowany kalafior z sosem mango - chili podany na sałatce z czarnej soczewicy z mascarpone, z kaktusem, liścmi tatsoi  oraz grzybkami  shimeji

Deser:

  • Paris-Brest z kremem mascarppne z kwiatami piwonii i pudrem jaśminowym

 

Menu B

Przystawka:

  • Zupa miso z grzybkami shimeji, kapustą pak choi z  pierożkiem warzywnym i kolendrą

Danie główne:

  • Grillowana polędwiczka z sosem mango - chili podana na sałatce z czarnej soczewicy z mascarpone, z kaktusem, liścmi tatsoi  oraz grzybkami  shimeji

Deser:

  • Paris-Brest z kremem mascarpone z kwiatami piwonii i pudrem jaśminowym

 

Esencja

Menu A

Przystawka:

  • Carpaccio z buraka z wegańskim serkiem i gąbką z papryki

Danie główne:

  • Zielone tagliatelle z czarną truflą, mini brokułami i orzeszkami pinii

Deser:

  • Półkula czekoladowa z musami wegańskimi o smaku czekolady, truskawki i czarnej porzeczki, sos z czarnego bzu, świeże owoce

Menu B

Przystawka:

  • Małże św. Jakuba z lekkim sosem cytrynowym

Danie główne:

  • Jagnięcina z kością z pieprzowym demi glace i krokietem ziemniaczanym

Deser:

  • Dekonstrukcja klasycznego tiramisu z dodatkiem toffi, z gąbką o smaku kawowym i jadalnym szkłem

 

Folwark

Menu A

Przystawka:

  • Krem z pieczonego kalafiora i gruszki, oliwa ziołowa, prażony jarmuż.

Danie główne:

  • Sałatka z marynowanym łososiem, filetowana pomarańcza, granat, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, orzechy nerkowca, dip z awokado.

Deser:

  • Deser chia, mus z borówki amerykańskiej, mus z truskawki, granola.

 

Menu B

Przystawka:

  • Krem z pieczonego kalafiora i gruszki, oliwa ziołowa, prażony jarmuż.

Danie główne:

  • Kotleciki cielęce z kostką, puree z zielonej soczewicy, carpaccio z kiszonego buraka, peklowana cebulka/ sos wiśniowy.

Deser:

  • Deser chia, mus z borówki amerykańskiej, mus z truskawki, granola.

 

Hindi

Menu A

Przystawka:

  • Masala Papad - Chrupki chips z mąki z soczewicy z ziarnami kminu podany ze  świeżymi siekanymi warzywami w przyprawach.

Danie główne:

  • Dal Palak - wegańskie danie z żółtej soczewicy i szpinaku z dodatkiem pomidora, cebuli, czosnku i indyjskich przypraw. Podane z  chlebkiem naan lub ryżem (do wyboru) .

Deser:

  • Soan Papdi - tradycyjny słodki i puszysty deser indyjski z migdałami i pistacjami przypominający połączenie chałwy i waty cukrowej - kostka.

 

Menu B

Przystawka:

  • Masala Papad - Chrupki chips z mąki z soczewicy z ziarnami kminu podany ze  świeżymi siekanymi warzywami w przyprawach.

Danie główne:

  • Hedera Badi Biryani - kawałki soczystej nogi z kurczaka w ryżu basmati z aromatycznymi indyjskimi przyprawami, podane z raitą (indyjskim jogurtem z warzywami).

Deser:

  • Soan Papdi - tradycyjny słodki i puszysty deser indyjski z migdałami i pistacjami przypominający połączenie chałwy i waty cukrowej - kostka.

 

Kucharze

Menu A

Przystawka:

  • Krem z selera pieczonego w czarnej soli, kiszony czosnek, granola z cebuli, chips z selera i kaszy jęczmiennej, borówka w białym winie

Danie główne:

  • Polędwica z dorsza, kruszonka szczypiorkowa, fondant ziemniaczany, konfitura z jarmużu, biały szparag w sezamie, salsa z granny smith i cydru, nasturcja

Deser:

  • Crème brûlée, kompresowany agrest, żelka de cassis, kruche ciasto cytrynowe

Menu B

Przystawka:

  • Marynowana troć, mango, cytrynowa beza, kawior z łososia, winegret z czerwonych pomarańczy, chips z zielonego groszku

Danie główne:

  • Polędwiczka wieprzowa w ziołowym omlecie, crème fraîche z palonego bakłażana, burak confit w rozmarynie, ekspandowane ziarna, panierowany sos demi glace, młody jęczmień

Deser:

  • Mus Jameson z mlecznej czekolady, kruszonka migdałowa, duszone wiśnie, chrupki z topinamburu

 

Kulisy (hotel Falcon)

Menu A

Przystawka:

  • Żurek z kiszonego topinamburu, biszkopt majerankowy, boczniak mikołajkowy, ziemniak wędzony.

Danie główne:

  • Stek z kalafiora, mus z czerwonej kapusty, piklowana rzodkiewka, brukselka, brunatna pieczarka, polski parmezan.

Deser:

  • Parfait pistacjowe, chrobotek w czarnym bzie, areo, gorące wiśnie w porto.

 

Menu B

Przystawka:

  • Pierożki orkiszowe z baraniną, burak w redukcji wina Rondo z winnicy Spotkaniówka, chrupiący topinambur, piana truflową.

Danie główne:

  • Pierś z kaczki glazurowana pigwą, parowana marchew na mleku migdałowym, żel z mango, pieczony ziemniak w soli.

Deser:

  • Tarta na daktylowym spodzie, mus jagodowy z malinami, krem z ciemnej czekolady i tonki.

 

Oranżeria

Menu A

Przystawka:

  • Krokiet ziemniaczany, krem truflowy, mus z kopru włoskiego, oliwa pietruszkowa, glazurowana marchew.

Danie główne:

  • Canelloni ze szpinakiem, puree anyżowo-pietruszkowe, czarne jajko w koszulce, oliwa chili.

Deser:

  • Mus orzechowy z praliną, krem marakuja, sorbet mango.

Menu B

Przystawka:

  • Kiszka ziemniaczana z salami, krewetka, kozi ser, zioła, dressing słodko ostry.

 

Danie główne:

  • Policzki wieprzowe, mus z buraka, pyzy drożdżowe, sałatka ze smażonej pak choy.

Deser:

  • Ptyś z kremem pistacjowym, malina, sos czekoladowy.

 

Smacznego

Menu A

Przystawka:

  • Placki z ziemniaka i cukinii, opalany kozi ser, domowa konfitura z czarnej porzeczki, miodowy jogurt, pistacja.

Danie główne:

  • Grillowany brokuł, sos z orzechów ziemnych, limonka opalana, mus z limonki i kokosa, wędzony orzeszek ziemny, oliwa kolendrowa.

Deser:

  • Salami czekoladowe, domowa konfitura z pomarańczy, puder z białej czekolady, jadalne kwiaty.

 

Menu B

Przystawka:

  • Pierogi z kaczką, domowa konfitura z żurawiny i pomarańczy, chips z jabłka.

Danie główne:

  • Bacon steak wieprzowy, puree ziemniaczane z prażonym czosnkiem,  młoda sałata masłowa z suszonym żółtkiem, sos z czarnego czosnku, oliwa szczawiowa.

Deser:

  • Salami czekoladowe, domowa konfitura z pomarańczy, puder z białej czekolady, jadalne kwiaty.

 

Włoska 16

Menu A

Przystawka:

  • Terina z łososia i dorsza
  • Mus z groszku z miętą, ziołowe ciasto kruche, sos cytrynowy, oliwa szczypiorkowa

Danie główne:

  • Ryba maślana
  • Risotto z sephią, mus z pietruszki, oliwa koperkowa, fasolka szparagowa zielona, rzodkiewka, sos rakowy, chips z tapioki

Deser:

  • Tartaletka
  • Biszkopt migdałowy, mus brownie z orzechami ziemnymi, sorbet wiśniowy

Menu B

Przystawka:

  • Parfait w wątróbki drobiowej
  • Chips z orzechów włoskich, galaretka z rokitnika, sałatka z piklowanym jabłkiem

Danie główne:

  • Boczek sous vide
  • Ziemniaki ucierane z grzybami, piana z kalafiora, glazurowane warzywa, kasza gryczana

Deser:

  • Tartaletka
  • Biszkopt migdałowy, mus brownie z orzechami ziemnymi, sorbet wiśniowy

 

ZEST

Menu A

Przystawka:

  • Siekany burak z fenkułem, majonez z awokado, mango, salsa z ogórka i musztardy francuskiej, popcorn z kaszy gryczanej

Danie główne:

  • Bazyliowe risotto, salsa pomidorowa z miętą, puder z gorgonzoli, palona cykoria, lawenda

Deser:

  • Bananowe parfait z likierem kokosowym, kawior z limonki, redukcja z kawy, pralina z białą czekoladą i pistacją, maliny

 

Menu B

Przystawka:

  • Siekana polędwica wołowa, majonez z fermentowanych papryczek, żółtko, salsa z ogórka i musztardy francuskiej, chips z pasternaku

Danie główne:

  • Pierś z perliczki, palone warzywa, puree ziemniaczane z zielonym pieprzem, demi glace z gorgonzolą, żel z suszonej moreli

Deser:

  • Bananowe parfait z likierem kokosowym, kawior z limonki, redukcja z kawy, pralina z białą czekoladą i pistacją, maliny

 

Podziel się ze znajomymi:

Wasze opinie

Dodaj opinię
Nikt jeszcze nie wypowiedział się na temat tego artykułu

Portal resinet.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i wypowiedzi zamieszczanych przez internautów. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.