Wybierz ulubioną kuchnię

Lokale

Mamy już 1262 ocen lokali
i 646 opinii o lokalach

Jedzenie na telefon Lokale z największą
liczbą ocen
Lokale z największą
liczbą opinii
Lokale z kartą MENU Lokale na wesela

Wyróżnione

« Wstecz   Jesteś tutaj » Rzeszowskie smaki » Informacje › Rusza Restaurant Week! W Rzeszowie do wyboru 8 restauracji

Rusza Restaurant Week! W Rzeszowie do wyboru 8 restauracji

03-04-2019 | Komentarze (0)

fot. Materiały prasowe

3 kwietnia rozpoczyna się wiosenna edycja Restaurant Week. Festiwal najlepszych restauracji potrwa do 17 kwietnia. Tegoroczna edycja festiwalu odbywa się pod hasłem „Szanuj Jedzenie”. W Rzeszowie można wybierać spośród 8 restauracji. Za trzydaniowe doznanie smakowe, tj. przystawka, danie główne i deser zapłacimy 49 zł. Rezerwacji można dokonać na stronie restaurantweek.pl

Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W nadchodzącej wiosennej edycji Festiwalu udział weźmie około 400 restauracji z 35 polskich miast. Ideą przewodnią Festiwalu jest walka z marnowaniem żywności.

Inspiracją dla organizatorów była pierwsza, historyczna wizyta Massimo Bottury w Polsce. Słynny szef kuchni i restaurator przyjechał do Warszawy w lutym b.r., dzięki marce GRUNDIG w ramach festiwalu Fine Dining Week. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz wraz z marką GRUNDIG twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. Podczas wyjątkowej kolacji oraz licznych spotkań właściciel Osteria Francescana*** (jednej z najlepszych restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin) promował ideę #RespectFood, czyli niemarnowania żywności i świadomej konsumpcji. Jak podkreślał, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za aż jedną trzecią problemów klimatycznych świata.

CEL NR 1 - NIEMARNOWANIE ŻYWNOŚCI

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Dlatego Festiwal Restaurant Week odbywa się w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę Gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu mają możliwość planowania zakupów i w pełni wykorzystania składników.

Niemarnowanie jedzenia to także najważniejsze obecnie zadanie, jakie stoi przed branżą restauracyjną. Jak czytamy w raporcie “Champions 12.3” (stworzonym w ramach Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ m.in. przez członków Światowego Instytutu Zasobów – World Resources Institute), każda złotówka zainwestowana przez restaurację w oszczędzanie żywności przynosi aż siedem złotych zwrotu. Celem ONZ na najbliższe lata jest ograniczenie globalnego marnowania żywności o połowę.

REKORDOWA EDYCJA FESTIWALU

Nadchodząca wiosenna edycja Festiwalu (3-17 kwietnia) w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek. Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw, promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie. W Festiwalu weźmie udział niemalże 400 najlepszych restauracji z 35 miast. Wiele z nich przygotowało na Festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste.

DO WYGRANIA KOLACJA W NR 1 RESTAURACJI ŚWIATA I LOT NA MIAMI SPICE

Każdy festiwalowy Gość będzie miał szansę wygrania dwuosobowego rejsu LOT-em do Włoch oraz dzięki marce GRUNDIG dwuosobowej kolacji w Osteria Francescana***, najbardziej obleganej restauracji świata (w kolejce do rezerwacji stoi kilkadziesiąt tysięcy osób z całego świata). Wystarczy wybrać się na Festiwal i wrzucić do internetu zdjęcie zgodnie z czekającą na stole instrukcją.

Z kolei w konkursie recenzenckim do wygrania będzie rejs LOT-em do Miami oraz uczestnictwo w festiwalu restauracyjnym Miami Spice. Aby wygrać należy zrecenzować wizytę w festiwalowym systemie rezerwacyjnym.
 

Poniżej lista rzeszowskich restauracji, które uczestniczą w tej edycji festiwalu oraz ich festiwalowe propozycje:

Capella Restaurant & Lobby Lounge

MENU A

  1. Kurczak konfitowany w sosie śliwkowo – winnym w aromacie rozmarynu
  2. Polędwiczka wieprzowa na warzywnym ratatuille z kluseczkami półfrancuskimi w koszyczku filo
  3. Tartaletka bakaliowa w syropie z białego wina

MENU B

  1. Buraczane rosti z fetą i orzechami włoskimi w aromacie pomarańczy
  2. Pęczotto z leśnymi grzybami, rolowana cukinia z twarożkiem i otrębami
  3. Tartaletka bakaliowa w syropie z białego wina

Hilton Garden Inn Rzeszów

MENU A

  1. Pikantne ciasto francuskie z wołowiną, prażone ziemniaki truflowe, concasse paprykowe, kiełki zielonego groszku
  2. Zapiekane gnocchi buraczane z gorgonzolą, chorizo, pieczone kurki na karmelizowanym czosnku
  3. Racuchy jabłkowe na maślance, gorzka czekolada, bita śmietana, owoce

MENU B

  1. Zielone szparagi w cieście ryżowym, zapiekane z serem cheddar, chutney z mango i brzoskwini, prażone orzeszki pini i smażony jarmuż.
  2. Pieczony filet z dorsza z ziołowa kruszonką, puree z zielonego groszku z miętą, por w occie jabłkowym i olej koperkowy
  3. Pomidor w borówkowym occie balsamicznym, lody miętowem palona, biała czekolada, owoce

Hoshi Sushi

MENU A

  • TOM YUM
    Pikantna zupa z mlekiem kokosowym, kolendrą i krewetkami
  • CRUNCHY TUNA
    kaburamak z tuńczykiem, awokado,marynowaną rzodkwią i serkiem w środku oraz płatki z tempury na zewnątrz z dodatkiem sosu słodko-ostrego
  • PUCHAR LODOWY
    puchar lodów w smakach orientu: sezamowe, imbirowe i z zielonej herbaty

MENU B

  • SAŁATKA WAKAME
    sałatka z glonów morskich z dodatkiem kiełków, ogórka i sezamu z tradycyjnym japońskim sosem
  • YASAI CATERPILLAR
    szparagi w tempurze, ogórek, marynowana rzodkiew, serek w środku oraz awokado, sezam, słodki sos teriyaki na zewnatrz
  • MATCHA CHIZU
    orientalny sernik z zielonej herbaty na zimno

Kucharze

MENU A

  1. Zupa miso
    Długo gotowana wołowina, makaron udon, dymka, olej sezamowy, wakame, biała rzodkiew
  2. Polędwiczka wieprzowa sous-vide, pieczony seler, karmelizowana brukselka, sos jabłkowy z tymiankiem i demi glace, chips z topinamburu
  3. Tarta tatin
    Pianka waniliowa, lody cynamonowe, kruszona beza

MENU B

  1. Zupa miso
    tofu, makaron udon, dymka, olej sezamowy, wakame, biała rzodkiew
  2. Gołąbki z ciecierzycy i kalafiora, masło orzechowe, kapusta modra, sos z białego wina ze szpinakiem, oliwa szałwiowa
  3. Tarta tatin
    Pianka waniliowa, lody cynamonowe, kruszona beza

 

Kulisy - Hotel Falcon

MENU A

  1. Krem curry z wkładką mięsną i kiełkami
  2. Polędwiczka wieprzowa w sosie śliwkowym z koniakiem, purée ziemniaczano-selerowe, sałatka z warzyw korzennych
  3. Sernik truskawkowy z musem mango

MENU B

  1. Carpaccio z marynowanego buraka, sałatka z roszponki, chips z sera bursztyn, dressing malinowo-cytrynowy
  2. Risotto warzywne z sosem kurkowym
  3. Tarta z karmelizowaną gruszką

 

Liszt

MENU A

  1. Sałatka z serem halloumi i cytrusami
  2. Wieprzowina po budapesztańsku z makaronem
  3. Ciasto Gerbeaud polane gorącą czekoladą

MENU B

  1. Grillowany bakłażan z serem mozzarella i sosem z pieczonej papryki
  2. Burger z ciecierzycy z konfiturą z czerwonej cebuli i frytkami z batatów
  3. Lody z pieca z sosem czekoladowym

 

Parole Art Bistro

MENU A

  1. Filo sandwich z kozim serem, pomidorami cherry i papryką chipotle
  2. Onglet steak z potrójnie smażonymi frytkami, domowym ketchupem i wiosenną sałatką
  3. Czekoladowy creme brullee z karmelizowanymi orzechami laskowymi i malinami

MENU B

  1. Młode marchewki z zielonym curry, marynowaną fetą i pesto z orzechów ziemnych
  2. Risotto z zielonymi warzywami i cytrynowym mascarpone
  3. Sałatka z egzotycznych owoców z sosem z granata i limonkowym ptasim mleczkiem

 

Patio - Grand Hotel Rzeszów

MENU A

  1. Żur na zakwasie gryczanym, zapiekane puree, jajko sous-vide, maślaki, kiełbasa z dzika
  2. Konfitowana kaczka wiejska, miód, tymianek, sos figowy, puree pietruszkowo-jabłkowe, buraki, gruszka
  3. Ciemne sable, mus waniliowy, kawowe cremeux, złoto jadalne, coulis z czerwonych owoców, lody z różowego wina

MENU B

  1. Krem z topinamburu, prażony słonecznik, jarmuż, olej z pestek dyni
  2. Kaszotto, kapelusze borowików, szpinak, filet z sandacza, trufle
  3. Ciasto czekoladowe na gorąco, mus wiśniowy, świeże owoce, lody z palonego masła i kminku* przygotowywane na żywo
  4.  

Podziel się ze znajomymi:

Wasze opinie

Dodaj opinię
Nikt jeszcze nie wypowiedział się na temat tego artykułu

Portal resinet.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i wypowiedzi zamieszczanych przez internautów. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.