Wybierz ulubioną kuchnię

Lokale

Mamy już 1284 ocen lokali
i 659 opinii o lokalach

Jedzenie na telefon Lokale z największą
liczbą ocen
Lokale z największą
liczbą opinii
Lokale z kartą MENU Lokale na wesela

« Wstecz   Jesteś tutaj » Rzeszowskie smaki » Informacje › Pierwsza i jedyna kuchnia gruzińska w Rzeszowie. "Pomysł wziął się z fascynacji tym krajem"

Pierwsza i jedyna kuchnia gruzińska w Rzeszowie. "Pomysł wziął się z fascynacji tym krajem"

12-08-2016 | Komentarze (0)

Khinkali, Khaczapuri, Kubdarii… dla wielu z Was pewnie te słowa brzmią co najmniej tajemniczo i egzotycznie, i nie koniecznie kojarzą się z jedzeniem. A jednak… Są to tradycyjne potrawy kuchni gruzińskiej, której od kilku miesięcy możecie spróbować w Rzeszowie.

„Jesteśmy pierwszą i jak do tej pory jedyną kuchnią gruzińską w Rzeszowie” - mówią właściciele restauracji Nino mieszczącej się na II. p. w C.H. Nowy Świat. „Pomysł na kuchnię gruzińską wziął się z fascynacji tym krajem. Wraz z żoną przyjechaliśmy do Polski w Grudniu 2012 r. z Doniecka, w którym wszystko wskazywało na zbliżającą się wojnę.”

Właścicielom restauracji zależało na tym, aby kuchnia którą serwują była jak najbliższa tej gruzińskiej. „Żeby mieć pewność że wszystko będzie smakować tak jak należy ściągnęliśmy kucharkę z Gruzji Panią Sofię Lomsadze. Ta przez miesiąc szkoliła naszą załogę w tradycyjnej kuchni znad Morza Czarnego.”

W restauracji Nino nie zjecie w 5 minut, to nie fast food, a dania nie są odmrażane i przygrzewane w mikrofali. Potrawy przygotowywane są ze świeżych składników wg oryginalnych receptur. „Stawiamy przede wszystkim na jakość.” – mówią właściciele.

A jeżeli zastanawia Was co zamówić, obsługa chętnie opowie Wam w kilku zdaniach o potrawach z karty menu i pomoże dokonać wyboru. „Zawsze staramy się poświęcić czas naszym klientom i poprzez rozmowę przybliżyć im trochę specyfikę naszej kuchni.”

No dobrze, przejdźmy teraz do istoty sprawy. Co zjemy w Nino? „Zjecie u nas: Khaczapuri zarówno te tradycyjne jak i bijące u nas rekordy popularności Khaczapuri po Adżarsku. Pierożki Khinkali, Kubdari,  Lobiani z Tibilisi i wiele innych specjałów kuchni gruzińskiej”.

„Jako nieliczni serwujemy "czebureki" - jest to pieróg z farszem mięsnym, uwielbiany przez Greków zamieszkujących Ukrainę i Gruzję”.

Dla miłośników bardziej znanych smaków właściciele polecają "lula kebab"  -  siekane mięso z dużą ilością przypraw i ziół z doskonałym sosem czubrycowym.(na zdjęciu) „Uważamy że to super pomysł na dobrze znane danie w zupełnie nowej odsłonie.”

Restauracja Nino organizuje liczne imprezy by promować gruzińską kuchnię, a o wszystkich informuje za pomocą kanałów na portalach społecznościowych Facebook i Instagram.

Zapraszamy na smakowy profil restauracji. Oceniajcie i dodawajcie opinie.
 

Podziel się ze znajomymi:

Wasze opinie

Dodaj opinię
Nikt jeszcze nie wypowiedział się na temat tego artykułu

Portal resinet.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i wypowiedzi zamieszczanych przez internautów. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.