Wybierz ulubioną kuchnię

Lokale

Mamy już 1284 ocen lokali
i 659 opinii o lokalach

Jedzenie na telefon Lokale z największą
liczbą ocen
Lokale z największą
liczbą opinii
Lokale z kartą MENU Lokale na wesela

« Wstecz   Jesteś tutaj » Rzeszowskie smaki » Informacje › FOTO. W Rzeszowie otwarto największy na Podkarpaciu browar restauracyjny

FOTO. W Rzeszowie otwarto największy na Podkarpaciu browar restauracyjny

09-10-2017 | Komentarze (0)

fot. Materiały prasowe

Browar Manufaktura powstał w centrum Rzeszowa, przy ul. Słowackiego, w Pasażu Rzeszów. Można w nim skosztować piwa warzonego na miejscu na bazie klasycznych czeskich receptur.

Powierzchnia Browaru to ponad 700 m2. Na piwoszy czeka łącznie pół tysiąca miejsc, 400 wewnątrz i 100 na działającym w lecie tarasie.  Główną częścią lokalu jest 10. metrowy bar, za którym stoi urządzenie do produkcji piwa składające się z kadzi filtracyjnej i kotła warzelnego. Wnętrze urządzone jest w ciepłym klimacie z dużą ilością drewna, skóry i miedzi. Każde krzesełko jest inne. W Manufakturze znajduje się replika klasycznego Volkswagena Transporter, produkowanego przez niemiecki koncern motoryzacyjny od 1950 r.; we wnętrzu pojazdu znajduje się stolik i miejsce dla czterech osób

Na początek 4 rodzaje piwa

Browar Manufaktura będzie nie tylko przestrzenią gastronomiczną, ale również miejscem wypełnionym muzyką. Browar podjął współpracę z lokalnymi artystami i rzeszowskimi szkołami muzycznymi, aby umożliwić pokazywanie się młodym talentom.

Piwo w lokalu warzy Wojciech Szczepański, który tłumaczy, że warzenie piwa to rzemiosło. Żeby przygotować dobre piwo trzeba przestrzegać instrukcji, ale reszta to proces twórczy. Próbowanie, smakowanie i sprawdzanie czy produkt ma już właściwy smak. Piwa rzemieślnicze, czyli takie, które wytwarza rzeszowskim Browar Manufaktura, są wytwarzane z naturalnych składników i nie są pasteryzowane i filtrowane.

– Nie przetwarzamy piwa, aby było trwałe przez rok, bo jest do konsumpcji na miejscu – wyjaśnia Szczepański. – Z kolei tzw. piwo koncernowe, które ma wytrzymać rok na półce w stacji benzynowej w upale, musi zostać poddane filtracji, zabierającej mnóstwo minerałów i komponentów smakowych. Stąd wynika ogromna różnica w smaku pomiędzy tymi rodzajami piwa – podsumowuje Wojciech Szczepański.

Co zjemy?

Manufaktura to browar restauracyjny. Menu pełne jest dań, które doskonale pasują do piwa, np. żeberka wołowe z ziemniaczanymi dufinkami i zasmażanymi buraczkami (żeberka są marynowane, a potem pieczone 12 godzin). Wśród sycących dań znajdziemy m.in. burger po rzeszowsku z podkarpacką wołowiną, serem wędzonym, boczkiem, pieczarkami, prażona cebulą, pomidorem, sosem musztardowym i ziemniakami. Miłośnicy kuchni włoskiej znajdą również coś dla siebie, a mianowicie przygotowywaną na miejscu pizzę w 9 rodzajach. 

 

Galeria

fot. Materiały prasowe
fot. Materiały prasowe
fot. Materiały prasowe
fot. Materiały prasowe
fot. Materiały prasowe
fot. Materiały prasowe
fot. Materiały prasowe
fot. Materiały prasowe
fot. Materiały prasowe
fot. Materiały prasowe
fot. Materiały prasowe
fot. Materiały prasowe
fot. Materiały prasowe
fot. Materiały prasowe
fot. Materiały prasowe
fot. Materiały prasowe
fot. Materiały prasowe
fot. Materiały prasowe
fot. Materiały prasowe
fot. Materiały prasowe

Podziel się ze znajomymi:

Wasze opinie

Dodaj opinię
Nikt jeszcze nie wypowiedział się na temat tego artykułu

Portal resinet.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i wypowiedzi zamieszczanych przez internautów. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.